SALATA OD GRILOVANE SVINJETINE: Iskoristite sezonsko povrće za salatu na tajlandski način

Novosti online

09. 05. 2024. u 17:00

Salata na tajlandski način pravi se sa sezonskim povrćem i grilovanom svinjetinom, a vrlo lako se priprema.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g svinjskog vrata, tanko isečenog
  • 6 čenova belog luka, zgnječenih
  • 60 ml paradajz sosa
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika ribljeg sosa
  • 1 kašika kikiriki putera
  • 1 kašika slatkog čili sosa
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 veze nane, ubranih listova
  • 1 mali beli luk, tanko nasečen na kolutove
  • 250 g klica pasulja
  • kriške limete, za serviranje
  • 1/2 veze divlje nane, listovi
  • 1 kiseli krastavac, isečen
  • 1 japanska rotkvica, isečena
  • 55 g šećera
  • 1 šargarepa, isečena na tanke trakice

Priprema:

Šargarepu, japansku rotkvicu isecite na tanke trakice, poput špageta i beli luk na male kolutove. 

Svinjetinu stavite u vatrostalnu posudu i dodajte beli luk, paradajz sos, biber i ulje. Promešajte da se svinjetina dobro obloži marinadom. Marinirajte na sobnoj temperaturi dok pripremate preostale sastojke.

Kako biste napravili preliv, pomešajte riblji sos, puter od kikirikija, slatki čili sos, šećer i 1 kašiku hladne vode u činiji. Ostavite na stranu.

Svinjsko meso izvadite iz marinade i pecite na roštilju, u serijama, dok ne postane lepljivo i ugljenisano. Na tanjir poređajte začinsko bilje, luk, klice pasulja i pobiberite, a odozgo stavite svinjetinu i odmah servirajte sa kriškama limete i prelivom.

(Stvarukusa/mondo)

Pogledajte više