RAZBIJTE GA I - UBACITE U KESU: Recept za jaje koje se kuva BEZ LJUSKE (FOTO)
MRZI VAS da ljuštite kuvana jaja? Evo trika kako da skuvate "jaja benedikt"!
Foto: A. M.
Čuli ste za "jaja benedikt" ili "poširana jaja", kako ih zovemo na srpskom. Ova jaja su kuvana, ali bez ljuske!
Nije lako skuvati poširano jaje, jer je potrebna veština, ali i iskustvo. Voda se zagreje na ringli, pa kada počne da vri sipa se kašika sirćeta i ubaci jaje u vir gde voda vri.
Sipajte kašiku sirćeta i čim provri voda pustite jaje, ali ne znači da će uspeti!
Lako može da se dogodi da se jaje razlije i stvar propadne.
Postoji jednostavniji način koji mnogi smatraju - varanjem. Naime, uzme se čista kesica za zamrzivač i kane malo ulja. Onda se jaje sipa u tu kesicu i zaveže. Da bi jaje bilo ukusnije možete sipati i prstohvat začina koji volite. Foto: A. M.
Trudite se da kesica ne upadne u vodu!
Čim voda provri jaje se spusti u vodu. Ako kuvate jedno ili dva jajeta - možete to uraditi u džezvi, jer je jednostavnije da vrh kesice sačuvate da ne upadne u vodu.
Jaje se kuva nekoliko minuta, izvadi u šoljicu i iseče vrh kesice, pa se nežno šakom prebaci na tanjir. Foto: A. M.
Dok se jaje kuva isecite krišku ražanog hleba, operite šaku rukole i isecite paradajz na kriške. Jaje stavite na rukolu i posolite.
Originalna jaja benedikt se jedu sa sosom holandez koji se pravi od umućenih žumanaca na pari u koje se dodaje rastopljen buter.