BAKIN GOVEĐI GULAŠ: Bogat i pun ukusa
Goveđi gulaš je jedno od onih jela koje ne trpi žurbu. Upravo u sporom krčkanju krije se tajna njegovog dubokog ukusa i mekog mesa koje se topi u ustima. Uz korenasto povrće, mladi krompir i bogati sos, ovaj gulaš je savršen izbor za porodični ručak, naročito u hladnijim danima.
FOTO: Novosti
Sastojci
- 800 gr govedine (plećka ili but)
- 4 glavice crnog luka
- 4 šargarepe
- 100 gr celera
- 1 praziluk
- 2 čena belog luka
- 800 gr mladog krompira (oljuštenog)
- 2 kašike paradajz pirea
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica senfa
- 1 kašika Vusteršir sosa (1 kašika soja sosa, 1 kašičica limunovog soka, prstohvat šećera)
- 1 l goveđeg bujona
- 2 lista lovora
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1 kašičica ruzmarina
- so i biber po ukusu
- sveže seckani peršun za posipanje
Priprema:
Govedinu isecite na krupnije kocke i propržite je sa svih strana u zagrejanoj šerpi ili dubokom tiganju dok ne dobije lepu boju. Posolite i pobiberite. U istoj posudi propržite grubo seckani crni luk, šargarepu, celer, praziluk i beli luk dok povrće ne omekša i blago ne porumeni. Dodajte paradajz pire, senf i Vusteršir sos, pa kratko promešajte. Pospite brašnom, dodajte papriku i ruzmarin i lagano propržite da se ukusi povežu. Nalijte goveđi bujon, dodajte lovor, vratite meso u posudu i ubacite mladi krompir. Poklopite i krčkajte na tihoj vatri oko 60 minuta, dok meso ne postane mekano, a sos gust i aromatičan. Poslužite meso sa povrćem i krompirom, bez pasiranja. Pre služenja pospite sveže seckanim peršunom.
Prijatno!