SVINJSKI BUT U SOSU: Recept za praznični specijalitet
Sočni medaljoni svinjskog buta u kombinaciji sa kremastim sir sosom i notom vina čine ovo jelo savršenim za prazničnu trpezu ili svečanu večeru. Brzo se priprema, a ukusi se slivaju u bogat i aromatičan obrok.
FOTO: Novosti
Sastojci
- 800-1000 ge svinjskog buta
- ½ crnog luka, sitno iseckanog
- 1 čen belog luka, mleveno
- 100 g mlevenog ili rendanog sira (kajmak, gauda, edam ili kravlji sir)
- 200 ml guste pavlake
- 100 ml belog vina (ili slatkog vina po želji)
- maslinovo ulje
- so i biber po ukusu
Priprema:
Isecite svinjski but na medaljone debljine 2–3 cm. Začinite ih solju i biberom. U velikom tiganju zagrejte malo maslinovog ulja na jakoj vatri i pržite medaljone sa obe strane 1–2 minuta dok ne porumene. Ostavite sa strane.
U istom tiganju smanjite vatru na srednju i propržite seckani luk i beli luk dok ne omekšaju i luk postane providan. Dodajte vino i kuvajte 2–3 minuta da alkohol ispari. Umešajte gustu pavlaku i dobro promešajte. Dodajte mleveni ili rendani sir i mešajte dok se potpuno ne otopi i ne sjedini sa pavlakom, formirajući kremasti sos.
Vratite medaljone u tiganj sa sosom. Kuvajte sve zajedno 5–7 minuta na laganoj vatri da se ukusi sjedine i sokovi od mesa uklope u sos. Poslužite toplo uz pečeni krompir.
Uživajte!