PEČENI SVINJSKI KOTLETI U SOSU: Nežno, sočno i aromatično
Jelo koje spaja hrskavu teksturu pohovanog mesa i bogat, mirisni sos od putera, belog luka i začina. Svaki zalogaj topi se u ustima, a kremasti sos daje kotletima onaj stari, dobro poznati ukus domaće kuhinje.
FOTO: Novosti
Sastojci
Za meso:
- 6 kriški svinjskog filea bez kostiju
- so i biber po ukusu
- brašno za posipanje
- 2 jajeta
- prezle za premazivanje
- ulje za prženje
Za sos:
- 2 šolje čorbe (pileće ili povrćne)
- 2 kašike paradajz pirea
- 2 kašike pavlake (18% mlečne masti)
- 1 kašika putera
- 1 kašika brašna
- 1 čenje belog luka (presovano)
- 1 kašičica majčine dušice
- so, biber i slatka paprika po ukusu
Priprema
Lagano izgnječite kriške svinjskog filea čekićem za meso. Začinite solju i biberom sa obe strane. Uvaljajte kotlete redom u brašno, umućena jaja i prezle, tako da dobiju lep, ravnomeran sloj. Pržite kotlete u vrelom ulju sa obe strane dok ne dobiju zlatnu koricu. Ne moraju biti potpuno isprženi – dovršiće se u rerni.
U šerpi otopite puter, dodajte brašno i kratko propržite. Postepeno sipajte čorbu uz mešanje da se ne stvore grudvice. Dodajte paradajz pire, presovan beli luk, začine i pavlaku. Kuvajte 5–6 minuta, dok sos ne postane gust i kremast.
Poređajte kotlete u vatrostalnu posudu i prelijte ih pripremljenim sosom tako da budu dobro prekriveni. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 25–30 minuta, dok se sos blago ne zapeče po ivicama.
Poslužite kotlete dok su vrući, uz pire krompir, dinstano povrće ili svežu salatu od kupusa. Po želji, u sos možete dodati i malo belog vina ili kašiku senfa za još intenzivniji ukus.
Uživajte!