RECEPT: Mediteranska salata sa sočivom i pečenim povrćem
Mediteranska salata sa pečenim povrćem spaja boje i mirise u jednom zalogaju. Sočno i aromatično povrće, pečeno do savršenstva, čini ovu salatu laganim i zdravim izborom za svaki dan.
FOTO: Novosti
Mediteranska salata sa sočivom i pečenim povrćem
- 1 šolja smeđeg ili zelenog sočiva (kuvano 20 minuta)
- 3 crvene paprike
- 2 srednja patlidžana
- 1 glavica belog luka (pečena)
- 3 sveža čena belog luka
- 1 veza peršuna
- 80 ml maslinovog ulja
- 50 ml limunovog soka
- So, crni biber
Dobro isperite sočivo sa dosta vode, prelijte ga vodom + malo soli i kuvajte na srednjoj temperaturi 20 minuta. Zagrejte rernu na 200 stepeni i stavite očišćene patlidžane i paprike na pleh obložen papirom za pečenje. Dodajte 1 ceo čen belog luka. Izgnječite patlidžane viljuškom, pospite sa malo ulja i soli i pecite 35 - 40 minuta. Kada se sočivo skuva, ocedite ga i isperite da se malo ohladi. Izvadite povrće iz rerne i direktno izgnječite pečeni beli luk u posudu sa sočivom. Oljuštite patlidžane i sitno ih iseckajte nožem, a zatim ih dodajte u posudu. Uradite isto sa paprikama, sitno iseckajte peršun, dodajući listove u činiju. U čašu stavite sitno iseckan beli luk, maslinovo ulje, limuov sok so i biber. Dobro promešajte i marinirajte salatu, poslužite sa repečenim hlebom.
Prijatno!