ŠAKŠUKA: Recept za savršen doručak
Milena Tomasevic
06. 08. 2025. u 07:00
Ako tražite savršen doručak (ili lagani ručak) koji je pun ukusa i boja – šakšuka je pravi izbor! Ovo tradicionalno jelo poreklom sa Bliskog istoka spaja jaja u mirisnom sosu od paradajza, paprike i začina, i priprema se u jednoj tavi. Jednostavno, brzo, i neodoljivo ukusno! Idealno za vikend uživanje ili kada želite nešto novo, a lako.
FOTO: Novosti
Sastojci
- 2 jaja
- 2 velika zrela paradajza
- 1 mala crvena paprika
- 1 mala glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1/2 kašičice aleve paprike (po želji i blago ljuto)
- So i biber po ukusu
- Svež peršun ili korijander za posipanje
Priprema
Sitno iseckajte luk i papriku. Na maslinovom ulju propržite luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i pržite još minut.
Dodajte papriku i pržite 3-4 minuta dok omekša.
Dodajte iseckani paradajz i alevu papriku, posolite i pobiberite. Pržite na srednjoj temperaturi oko 10 minuta dok se sos malo zgusne.
Napravite dva mesta u sosu i pažljivo razbijte po jedno jaje na svako mesto. Poklopite i ostavite da se jaja peku 5-7 minuta, ili dok omlet ne bude po želji (mekano ili čvrsto).
Pospite svežim peršunom ili korijanderom.
Servirajte odmah, uz dobar hleb ili somun.
Prijatno!
Pogledajte više