POTPUNO DRUGAČIJE OD "OBIČNIH": Sarmice od mladog kupusa
ODLIČAN su izbor za letnje dane jer nisu teške za varenje a lako se i brzo prave.
Foto Shutterstock
Potrebno je:
- glavica kupusa
- kg mlevenog svinjskog buta
- 150 g pirinča
- suvi biljni začin
- so
- biber
- 2 veće glavice crnog luka
- 1/2 l kuvanog paradajza
Za zapršku:
- kašika masti
- brašno
- crvena tucana paprika
U lonac sa ključalom, blago posoljenom vodom stavite glavicu kupusa i poparite je 15 minuta. Mleveno meso dobro zamesite sa gore navedenim sastojcima. Izvadite kupus iz lonca, poskidajte listove, odsecite deblji koren sa svakog od njih i zavijajte ih sa već napravljenim nadevom od mesa. Tako dobijene sarmice ređajte na isti način kao što biste i klasičnu sarmu od kiselog kupusa.
Kad završite ređanje nalijte sve mešavinom vode i kuvanog paradajza (u odnosu 1:1), malo pošećerite i stavite da se kuva oko dva sata, na tihoj vatri. Čim sarma bude skuvana, zapržite je na uobičajen način, tako što ćete propržiti mast, brašno i crvenu tucanu papriku. Potom zapecite u rerni, pola sata.