NAJMEKŠA JAGNJETINA NA SVETU: Sočni but, uživaćete u svakom zalogaju
Kupite jagnjeći but sa kosskom i pozabavite se pripremom ovog jela - uživaćete i vi i vaši najmiliji.
Foto Shutterstock
Potrebno je:
- 1,6 kg jagnjećeg buta s koskom
- veza majčine dušice
- 2 grančice ruzmarina
- 2 čena belog luka
- 6 kašika maslinovog ulja
- so, biber
- 200 ml belog vina
- malo mešavine suvih biljnih začina
- kg krompira
Priprema:
Uključite rernu i zagrejte je na 180 stepeni. Majčinu dušicu, jednu grančicu ruzmarina i beli luk sitno iseckajte. Pomešajte ih sa tri kašike maslinovog ulja, tako da dobijete aromatičnu pastu. Jagnjeći but dobro operite, pa premažite ovom mešavinom. Posolite i pobiberite po želji. U velikoj posudi koju možete da stavite u rernu, na preostalom ulju propržite meso sa svih strana, tako da dobije lepu, zlatnu koricu. Zatim ga prelijte sa 100 ml vina i stavite u rernu da se peče oko sat.
Dok se meso peče, oljuštite krompir. Ukoliko je sitan, ostavite ceo, ako je srednje veličine presecite ga na polovine, a ukoliko je krupan – na četvrtine. Kada prođe jedan sat pečenja, krompir rasporedite oko mesa. Posolite, pobiberite, dodajte preostalu grančicu ruzmarina i prelijte ostatkom vina, kao i sa malo vode ako je potrebno.
Vratite u rernu i nastavite da pečete još jedan sat, dok sve ne omekša i lepo ne porumeni.