BEZ TRUNKE MESA, A SVI TRAŽE REPETE: Prolećni punjeni patlidžan sa sirom i začinima
Ovaj recept za punjeni patlidžan sa sirom, paradajzom i začinima je hranljiv i ukusan, idealno za glavni obrok.
Foto Shutterstock
Sastojci:
- Patlidžan 2 velika
- Maslinovo ulje 2 kašike
- Luk 1 veliki
- Beli luk 2 čena
- Paradajz 2 velika
- Mocarela 200 g
- Feta sir 100 g
- So i biber po ukusu
- Origano 1 kašičica
- Peršun za dekoraciju
Priprema:
Prethodno zagrejte rernu na 200°C. Operite patlidžane i iseckajte ih po dužini, ali ne do kraja, kako bi se otvorili kao lepeza, ali ostali spojeni na vrhu. Posolite patlidžane i ostavite da stoje 15 minuta kako bi izbacili gorčinu. Zatim ih isperite i osušite. Premažite patlidžane maslinovim uljem, pa ih stavite u rernu i pecite 25-30 minuta, dok ne omekšaju.
Dok se patlidžani peku, zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Dodajte beli luk i pržite još jedan minut. Dodajte iseckan paradajz, sol i biber po ukusu, i suvi origano. Kuvajte dok se smesa zgusne, oko 10 minuta. Izvadite patlidžane iz rerne. Pažljivo raširite patlidžane i rasporedite smesu od paradajza između sekcija patlidžana. Preko smese dodajte feta sir između redova patlidžana. Preko svega pospite rendanom mocarelom. Vratite punjene patlidžane u rernu i pecite još 10-15 minuta, dok se sir ne otopi i dobije zlatno-smeđu boju.
(superrecepti)