SA BEŠAMELOM I PEČURKAMA: Vegetarijanski kroketi, nećete prestati da ih jedete
Vredi malo se pomučiti oko pripreme ovih kroketa jer je ukus neverovatan, i prosto mame da ih jedete još!
Foto Shutterstock
Potrebno je:
- 100 g šampinjona
- 400 g krompira
- 100 g šargarepe
- 100 g celera
- 100 g graška
- 1-2 kašike prezli
- so, biber
- ulje Foto: Shutterstock
Za bešamel sos:
- 50 g maslaca
- 50 g glatkog brašna
- 250 ml mleka
- jaje
- 2 kašike rendanog parmezana
- mleveni muskatni oraščić
Za paniranje:
- 2 jaja
- 50 g glatkog brašna
- 50 g prezli
Priprema kroketa sa bešamelom i pečurkama
Krompir skuvajte u ljusci, pa ga oljuštite i ispasirajte. Očišćenu šargarepu, celer i grašak skuvajte u malo slane vode, ocedite i usitnite. Pripremite gusti bešamel sos na sledeći način: na zagrejanom maslacu propržite brašno, mešajući sve vreme, umešajte mleko i kratko prokuvajte. Pustite da se malo ohladi pa umešajte jaje, parmezan i muskatni oraščić. Dodajte oprane, očišćene i dobro oceđene šampinjone, koje ste prethodno sitno iseckali, krompir, povrće i prezle. Prema potrebi posolite, pobiberite i dobro promešajte. Od dobijene smese rukama oblikujte krokete pa ih uvaljajte u brašno, umućena jaja i prezle. Ispržite ih na zagrejanom ulju s obe strane, dok ne porumene.