ITALIJA NIKAD NIJE BILA BLIŽA: Špagete karbonara, uživanje u svakom zalogaju
Kad pomislite na Italiju sigurni smo da odmah na umu imate i špagete, a karbonara su sam sinonim ove zemlje. Sa hrskavom slaninicom, toliko su ukusne da nećete moći da stanete kad počnete da ih jedete.
Foto Shutterstock
Potrebno je:
- 200 g špageta
- 150 g mesnate slanine
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 žumanca
- 2 dl kisele pavlake
- 1 čen belog luka
- po ukusu biber, so, seckani peršun
- malo rendanog parmezana
Priprema:
U kipuću, predhodno posoljenu vodu, stavite špagete da se kuvaju. Istovremeno, na dve kašike maslinovog ulja propržite sitno seckanu slaninu, dok ne porumeni i ne postane blago hrskava - potrebno joj je oko pet minuta. Pred sam kraj, dodajte propasiran čen belog luka i promešajte. U posebnoj posudi dobro izmešajte žumanca sa kiselom pavlakom, dodajte peršun, mleveni biber i malo soli. Ovu smesu sipajte u tiganj sa dinstanom slaninom i mešajte dok ne proključa - oko dva minuta, i odmah sklonite sa vatre. Za to vreme bi trebalo da su i špagete gotove. Procedite ih i sipajte u veću, dublju činiju. Prelijte ih sosom i dobro izmešajte, da bi se sve dobro sjedinilo. Prilikom serviranja pospite prstohvatom suvog ili svežeg usitnjenog peršuna.