MAKARONE SA SIROM: Brz ručak kome niko ne može da odoli
Ovaj recept je jednostavan, a obožavaju ga svi.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- Makarone 250 g
- Maslac 2 kašike
- Brašno 2 kašike
- Mleko 500 ml
- Rendani sir (npr. cheddar, gauda ili kačkavalj) 200 g
- So i biber po ukusu
- Muskatni orah prstohvat (po želji)
- Prezle 50 g
Priprema:
Skuvajte makarone prema uputstvu na pakovanju, dok ne postanu al dente. Procedite ih i ostavite sa strane. U velikom tiganju ili šerpi, otopite maslac na srednjoj vatri. Dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku smesu (ovo je osnova za bešamel sos). Postepeno dodajte mleko, neprestano mešajući, dok se smesa ne zgusne i postane glatka.
Dodajte rendani sir u sos i mešajte dok se potpuno ne otopi. Začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem po ukusu. Dodajte kuvane makarone u sos i dobro promešajte da se sve sjedini. Ako želite hrskavu koricu, prebacite makarone sa sirom u vatrostalnu posudu, pospite prezlama i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C. Pecite oko 15-20 minuta, ili dok prezle ne postanu zlatno smeđe.
(superrecepti)