BRZI RECEPT ZA RUČAK: Pljeskavice sa sosom od pečuraka i luka
Mina Izgarević
06. 02. 2025. u 15:00
PLjESKAVICE sa sosom od pečuraka i luka vrlo je aromatičan i jak obrok, savršen za gurmane.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za pljeskavice:
- 2 kašičice senfa
- 1/2 kašičice dimljene paprike
- 1 veliko jaje
- 1 čen belog luka, sitno iseckan
- so i biber
- 450 g mlevenog mesa
- 2 kašike prezle
- 1 kašika ulja
Za sos:
- 280 g šampinjona, narezanih
- 2 grančice majčine dušice, listovi
- 3 kašike putera
- 1 mali luk, tanko narezan
- 1 čen belog luka, isečen
- 3 kašike brašna
- 470 ml goveđeg bujona
- 2 kašike svežeg peršuna, grubo iseckanog
Foto: Free Images Pixabay
Trik da pljeskavice ne budu previše masne:
U tiganj stavite papir za pečenje. On će da zadrži višak masnoće. Preko njega sipajte ulje i nastavite uobičajeno prženje.
Recept za pljeskavice:
Kako biste napravili pljeskavice, pomešajte senf, dimljenu papriku, jaje, beli luk, 1 kašičicu soli i 1/4 kašičice bibera u posudi srednje veličine. Ručno umešajte mlevenu govedinu i prezle, a zatim formirajte 4 ovalne pljeskavice.
(Stvar ukusa)
BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Jetra voli kafu | Prof. dr Tamara Milovanović
Pogledajte više