SPREMITE SAVRŠENU BEČKU ŠNICLU: Hrskava spolja, mekana iznutra, a ukus kao iz najboljih austrijskih restorana
Svako ko je ikada probao originalnu bečku šniclu zna da je ovo jelo posebno.
Foto: Shutterstock
Sočno meso koje se nalazi ispod sloja hrskavih prezli, pripremljeno na ovaj način, zaista je nešto jedinstveno. Za originalni rezultat potrebno je ispratiti nekoliko osnovnih smernica: da je meso od telećeg buta, prezle od mlečne kajzerice, da ne premutite jaja i da šniclu pržite na puteru.
Sastojci:
- 4 velike šnicle od telećeg buta
- 2 jajeta
- 2 suve mlečne kajzerice
- so
- 200 g putera
- 50 g brašna
Priprema:
Šnicle isecite i istanjite tučkom za meso, debljine najviše pola centimetra. Suve kajzerice sameljite u mašini za mlevenje ili seckalici, ili ih stavite u kesu i istucite sitno tučkom. Jaja blago umutite viljiškom, tek toliko da se razbiju i blago ih posolite. Ovako umućena će u debljem sloju ostati na šnicli. Pripremite jedan tanjir sa brašnom, drugi sa jajima, a u treći sipajte prezle. Šnicle posolite prema ukusu. U tiganj stavite puter i zagrejte ga na srednjoj temperaturi. Posoljene šnicle blago, nepritiskajući, uvaljajte u brašno, višak istresite, potom u jaja, a onda i u prezle. Pripremljene šnicle odmah spuštajte u zagrejani puter i pržite na umerenoj temperaturi. Šnicle dok se prže prelivajte puterom iz tiganja. Pržite ih oko pet minuta sa jedne i pet minuta sa druge strane. Bečka šnicla se jede sa dodatkom soka od limuna, pa je tako i poslužite, ali i uz prilog po želji.
(ona)