POHOVANE GIRICE SA SOSOM OD BELOG LUKA: Ni jednostavnije ribe, ni ukusnijeg ručka

Novosti online

16. 04. 2024. u 11:00

IAKO su girice jednako ukusne ako su servirane samo uz krišku limuna, uz recept za pikantan sos od belog luka ova jednostavna riba se podiže na sasvim nov nivo.

Foto: Shutterstock

Sastojci: 

  • za pikantan sos:
  • 1/2 šolje pavlake
  • 1/2 šolje grčkog jogurta
  • 1/2 kašike tucane ljute paprike
  • 2 kašike meda
  • 2 kašike svežeg lista peršuna
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 limun, sok
  • biber prema ukusu
  • 1 čen belog luka
  • za pohovane girice:
  • 30 svežih girica
  • 1/2 šolje brašna
  • so i biber 
  • 2 jajeta
  • 1 šolja prezle
  • 1 šolja plus 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 šolje svežeg lišća peršuna
  • kriške limuna, za serviranje

Priprema: 

Operite, očistite i osušite girice.

U jednu činiju stavite brašno i začinite ga solju i biberom. U drugoj umutite jaja sa jednom kašikom vode, u treću stavite prezle.

Dodajte dve do tri girice u posudu sa brašnom i protresite dok ne budu lagano obložene. Otresite višak brašna. Potom umočite girice u mešavinu jaja, a zatim i u prezle.

Odlažite girice sa strane dok ne završite postupak sa ostalim ribama.

U tiganju sa debelim dnom zagrejte pola šolje ulja na srednjoj vatri. U serijama pržite ribu na jednoj strani, dok ne porumeni, tri do četiri minuta, a zatim okrenite i nastavite da pržite oko tri minuta.

Pržene girice vadite na papirne ubruse i posolite. Ponovite postupak dok ne ispržite svu ribu, dodajući još ulja u tiganj ako je potrebno.

Zagrejte preostale dve kašike ulja u malom tiganju na srednjoj vatri i ubacite peršun dok ne smekša, oko jedan minut. Prelijte sardine i ukrasite kriškama limuna.

U međuvremenu pomešajte pavlaku, jogurt, čili, med, peršun, so, sok od limete, biber i sitno sekcani beli luk dok se sve ne sjedini i ne postane glatka smesa. Probajte i začinite sa još soli i bibera ako je potrebno. Ostavite u frižideru dok ne budete spremni za serviranje.

(Ona)

Pogledajte više