AVGOLEMONO - GRČKA PILEĆA SUPA SA LIMUNOM: Vrhunski ukus, a možete je jesti i kao samostalan obrok

Novosti online

07. 04. 2024. u 09:30

Za danas preporučujemo pileću supu malo drugačiju od one koju su spremale vaše bake i mame. U ovu se dodaje limun. Pored toga, idu i mućena jaja, pa je ukus puniji i supa se može jesti kao lagan obrok.

Foto: Shoutterstock

Sastojci:

  • 1,4 kg celog pileta
  • 12 šolja vode
  • 2 šargarepe
  • 2 stabljike celera
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 lovorova lista
  • 5 celih zrna bibera
  • 2 kašičice soli
  • 1/2 šolje orzo testenine
  • 3 jaja
  • 1 kašičica izrendane limunove kore
  • 4-6 kašika isceđenog limunovog soka
  • mleveni biber po ukusu
  • grančice mirođije (opciono)

Priprema:

U šerpu ubacite piletinu isečenu na 6 komada, vodu, šargarepe izrezane na četvrtine, stabljike celera, lovorove listove, biber u zrnu i so. Najpre zagrejte pileću supu na maksimalnoj temperaturi do ključanja, pa smanjite na srednje nisku temperaturu i kuvajte oko 1-1,5 sat. Procedite pileću supu u drugu šerpu, pa kuvajte dok ne proključa. Dodajte orzo testeninu i kuvajte dok ne omekša.

U činiji umutite jaja i dodajte limunovu koricu i limunov sok, neprekidno muteći. Odvojite dve šolje supe, pa postepeno dodajte u smesu sa jajima i limunom, mešajući čitavo vreme. Mešanjem sprečavate da se umućena jaja zgrušnjavaju. Vratite ovu mešavinu postepeno u lonac sa pilećom supom, pa kuvajte na laganijoj vatri oko 5-10 minuta. Dodajte so i biber po ukusu, a možete pileću supu ukrasiti grančicama mirođije.

Tradicionalno, supa se služi bez pilećeg mesa. Po želji, možete ga vratiti u supu ili služiti sa strane. 

(Stvarukusa/mondo)

Pogledajte više