HAJDUČKA TEPSIJA: Tradicionalno jelo iz Hercegovine, sočna teletina sa crnim lukom i belim vinom

Novosti online

21. 03. 2024. u 14:00

Ovaj gurmanski specijalitet se sprema sa teletinom i crnim lukom, a lagano se krčka u vinu sa začinima. Danas je ovaj recept pomalo zaboravljen, zato vam predlažemo da ga napravite i saznate zašto je ovo jelo bilo toliko popularno nekada.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1,5 kg teletine
  • 1,5 kg crnog luka
  • 3 zelene paprike
  • 2 veze peršuna
  • 7 čenova belog luka
  • 300 ml belog vina
  • 150 ml vode 
  • 3 kašike ulja

Priprema:

Komad teletine posolite i pobiberite, pa zasecite na više mesta. U svaki prorez ubacite čenove belog luka unutra. Zatim ga stavite u nauljenu zemljanu tepsiju. Preko poređajte crni luk isečen na rebarca. 

 U činiji pomešajte iseckani peršun i papriku, pa dobro posolite i pobiberite. Zatim sipajte belo vino, ulje i vodu. Promešajte, pa dobijenom marinadom prelijte meso. 

Poklopac zemljane posude prvo potopite 10 minuta u hladnu vodu, pa poklopite posudu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°S oko sat vremena i 15 minuta. Za to vreme ne skidajte poklopac. 

(Stvarukusa/mondo)

Pogledajte više