RUČAK DANA - ŠKEMBIĆI U SAFTU: Tradicionalni specijalitet sa juga Srbije

Novosti online

05. 03. 2024. u 10:00

Škembići u saftu su jelo tipično za jug Srbije, a dok ga jedni obožavaju, drugi ne mogu da ga smisle.

Foto: Jutjub/Printskrin/ Jelajelena Petrovic

Ovaj recept jedan je od pravih kafanskih uz koji će i oni koji ne vole škembiće biti pred izazovom da ih probaju.

Sastojci:

  •  1 kg svinjskih ili junećih škembića;
  • 1 veza zeleni;
  • 1 celer;
  • mešavina začina po ukusu; 
  • 4 čena belog luka;
  • 2 lovorova lista;
  • 1/2 kašičice bibera u zrnu;
  • 5 glavica crnog luka;
  • 100 g mesnate suve slanine;
  • 50 g paradajz pirea ili gustog soka;
  • peršunov list;
  • 1 puna kašika masti;
  • 4-5 kašika brašna;
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike.

Priprema:

Škembiće očistiti i oprati, a potom staviti u lonac i naliti vodom. Dodati seckanu zelen i celer, glavicu crnog luka i dva čena belog luka, lovorov list i biber u zrnu. Sve ostaviti da se kuva oko 4 do 5 sati. Kuvane škembiće ohladiti i iseći na šire trake.

U šerpi zagrejati mast, pa dodati sitno seckane 4 glavice crnog luka, biber u zrnu i lovorov list. Ubaciti sitno seckanu slaninu, pa sve lepo propržiti oko 4-5 minuta. Zatim sipati 4-5 kašika brašna i neprestano mešati dok se ne uprži i ne dobije braon boju. Dodati sitno seckan beli luk, slatku mlevenu papriku i paradajz pire.

Sipati 1,5 l vode i dodati škembiće, pa ih kuvati još 15-20 minuta. Pred kraj kuvanja začiniti i zaljutiti po ukusu. Uz dobro belo vino, prijatno!

(Still)

Pogledajte više