HILANDARSKA SARMA: Ima poseban ukus zbog dva sastojka, monasi je po ovom manastirskom receptu prave vekovima

Novosti online 03. 10. 2023. u 12:00

SARMA po receptu sa Hilandara oduševila je svakoga fenomenalnim ukusom i mirisom.

Foto: Jutjub/Printskrin/

Recepti sa Hilandara oduševljavaju ljude, te ih rado uvek probaju, a svi se slažu u jednom - da imaju poseban ukus. Ovoga puta otkrivamo vam način na koji monasi sa Atosa prave sarmu. Priprema je jednostavna, ali zato miris ostaje zauvek upamćen.

Sastojci:

2 praziluka
2 glavice crnog luka
1 šargarepa
100 g riže
350-400 g mlevenih oraha
100 g dimljene ribe (losos)
12-15 listova kiselog kupusa

Priprema:

U smesu dodati so, ulje, suvi začin, crvena mlevena paprika, biber, beli luk u granulama, peršun, čili začin pa promešati.

Priprema je jednostavna. Na ulju propržite praziluk, crni luk i šargarepu. U povrće dodajte oprani pirinač, a zatim dodajte mlevene orahe. Nakon toga dodaje dimljenu ribu. Dodajte i začine i promešajte. Umotajte sarmu, slažite u šerpu pa stavite u rernu.

Kuvati u rerni na 200 stepeni oko sat vremena.

(Kurir Stil)

Pogledajte više