SPREMITE PELJMENE: Tradicionalno jelo bez kog je Rusima život nezamisliv (FOTO)
PELjMENI su tradicionalno rusko jelo, koje zna da sprema apsolutno svaka domaćica
Foto: A. Mikata, Jutjub printskrin/Flag Nation
Peljmena možete da napravite više nego što je potrebno za ručak i da ih zamrznete. Testo se pravi na isti način kao i za če burek.
PELjMENI - sastojci:
100 grama mlevenog mesa
glavica crnog luka
so, biber
jaje
100 grama brašna
100 mililitara mleka
ulje
začini po ukusu
sos po ukusu
PELjMENI - priprema:
Prvo se umesi testo od jednog jajeta, 100 mililitara mleka i 100 grama brašna. To je količina dovoljna za jednu osobu. Testo se umesi, formira u loptu, pokrije i pusti da se "odmori". Foto: A.M.
Rusi peljmene pune živim mesom, pomešanim samo sa malo crnog luka. Međutim, fil je neuporedivo ukusniji kada je prethodno propržen. Očisti se i isecka crni luk, proprži da dobije staklastu boju, pa se doda mleveno meso. Meso se začini i dinsta, dok ne promeni boju. Poklopi se, i skloni sa ringle da se malo ohladi.
Testo se razvije oklagijom. Onda se uzme čaša, i njome se prave krugovi. Testo pokrijte krpom dok to radite, da se ne bi osušilo. Kada napravite krugove, u svaku kašikicom sipajte dinstano mleveno meso.
Peljmeni se kuvaju brzo: čim voda prokuva, ubace se i kada isplivaju na površinu - gotovi su. Peljmeni se u Rusiji jedu bez ikakvog sosa i eventualno se kašikom sipa pavlaka. Mi smo navikli na paradajz sos i sa njime se odlično slažu.
Foto: A.M.