ŠARAN NA POVRĆU IZ RERNE: Predlog za preukusan ručak

Milena Tomasevic 14. 12. 2025. u 20:44 >> 09:22

Aromatičan i sočan šaran na povrću iz rerne pravi pravi praznik za sve ljubitelje ribe. Lako se priprema, a sveži mirisi povrća i nežno pečena riba čine obrok posebno ukusnim i zdravim.

FOTO: Novosti

Sastojci:

• 1 ceo šaran (1,5–2,5 kg), očišćen
• so, biber, vegeta
• začini po želji
Preliv:
• 4–5 čenova belog luka (sitno seckanog)
• 1 kašičica belog luka u prahu
• sok od 1 limuna
• sitno seckan peršun
• maslinovo ulje
Ostalo:
• 1 limun (kolutovi ili polumesec, za zareze)
• ulje za posudu
• 2 glavice crnog luka (kolutovi)
• 1–2 praziluka (kolutovi)
• 5–6 krompira (kolutovi)
• 2 šargarepe (kolutovi)
• 1 čaša belog vina


Priprema:
 

Oprati i osušiti šarana. Napraviti zareze sa obe strane. Posoliti spolja i iznutra, pobiberiti i utrljati vegetu. U zareze staviti komade limuna.

Premazati šarana prelivom od belog luka, peršuna, limunovog soka i maslinovog ulja. Ostaviti da odstoji 30–60 min. Na dno zemljane posude sipati malo ulja. Poređati crni luk i praziluk.

Dodati dva reda krompira, zatim šargarepu. Posoliti, pobiberiti i dodati začine po želji. Šarana položiti preko povrća. Sipati deo belog vina u unutrašnjost ribe, a ostatak lagano preliti preko ribe.

Peći poklopljeno: 180°C – 2 sata. Otkopljeno: 45–60 minuta, dok se lepo zapeče i ispari višak tečnosti. Poslužiti uz krompir salatu, ili omiljenu salatu.

Prijatno!
 

Pogledajte više