POSNA SLANA TORTA: Recept za ukusnu šarenu posnu tortu

Milena Tomasevic 08. 12. 2025. u 22:30

Ukoliko želite dekorativno, ukusno i potpuno posno slano jelo koje će ulepšati svaku trpezu, ova slana torta je idealan izbor. Sastoji se od tri šarene kore i bogatog fila, a priprema je jednostavna.

FOTO: Novosti

Sastojci
Za kore

(peku se tri kore; dimenzije pleha 30×40 ili pleh od rerne)

  • 200 ml piva
  • 200 ml kisele vode
  • 16 kašika brašna
  • malo soli
  • 1 kesica praška za pecivo

Dodaci za svaku koru posebno:

  • kora: 8 kašika ajvara
  • kora: 100 gr spanaća (sitno seckanog)
  • kora: 1 kašika mlevenog lana

Za fil

  • 3 kuvana krompira
  • 8 kiselih krastavčića
  • 200 ml posnog majoneza
  • 300 gt rendanog posnog kačkavalja

Priprema
Kore

U dubljoj posudi pomešajte pivo i kiselu vodu.

Dodajte brašno, so i prašak za pecivo. U prvu smesu dodajte ajvar i izlijte u pleh obložen pek-papirom. Pecite oko 20 minuta na 180°C u prethodno zagrejanoj rerni. Koru izvadite zajedno sa pek-papirom i ostavite da se potpuno ohladi pre skidanja papira. Isti postupak ponovite još dva puta: u jednu smesu dodajte spanać, a u drugu mleveni lan.

Fil

U činiji izmešajte rendani kuvani krompir, sitno seckane kisele krastavčiće, rendeni posni kačkavalj i posni majonez. Smesu podelite na dva jednaka dela.

Redosled slaganja

Crvena kora (sa ajvarom)
– premazati prvom polovinom fila

Zelena kora (sa spanaćem)
– premazati drugom polovinom fila

Kora sa mlevenim lanom

Po vrhu premažite  tortu posnim majonezom, narendajte posni kačkavalj i ukrasite maslinama.

Prijatno! 

Pogledajte više