POSNA SLANA TORTA: Recept za ukusnu šarenu posnu tortu
Ukoliko želite dekorativno, ukusno i potpuno posno slano jelo koje će ulepšati svaku trpezu, ova slana torta je idealan izbor. Sastoji se od tri šarene kore i bogatog fila, a priprema je jednostavna.
FOTO: Novosti
Sastojci
Za kore
(peku se tri kore; dimenzije pleha 30×40 ili pleh od rerne)
- 200 ml piva
- 200 ml kisele vode
- 16 kašika brašna
- malo soli
- 1 kesica praška za pecivo
Dodaci za svaku koru posebno:
- kora: 8 kašika ajvara
- kora: 100 gr spanaća (sitno seckanog)
- kora: 1 kašika mlevenog lana
Za fil
- 3 kuvana krompira
- 8 kiselih krastavčića
- 200 ml posnog majoneza
- 300 gt rendanog posnog kačkavalja
Priprema
Kore
U dubljoj posudi pomešajte pivo i kiselu vodu.
Dodajte brašno, so i prašak za pecivo. U prvu smesu dodajte ajvar i izlijte u pleh obložen pek-papirom. Pecite oko 20 minuta na 180°C u prethodno zagrejanoj rerni. Koru izvadite zajedno sa pek-papirom i ostavite da se potpuno ohladi pre skidanja papira. Isti postupak ponovite još dva puta: u jednu smesu dodajte spanać, a u drugu mleveni lan.
Fil
U činiji izmešajte rendani kuvani krompir, sitno seckane kisele krastavčiće, rendeni posni kačkavalj i posni majonez. Smesu podelite na dva jednaka dela.
Redosled slaganja
Crvena kora (sa ajvarom)
– premazati prvom polovinom fila
Zelena kora (sa spanaćem)
– premazati drugom polovinom fila
Kora sa mlevenim lanom
Po vrhu premažite tortu posnim majonezom, narendajte posni kačkavalj i ukrasite maslinama.
Prijatno!