FETA SIR PEČEN NA GRČKI NAČIN: Mediteranski užitak za sva čula
Milena Tomasevic
12. 11. 2025. u 07:00
TRAŽITE jednostavno, lagano i aromatično jelo koje vas vodi na Mediteran?
FOTO: Novosti
Feta sir pečen sa svežim povrćem, maslinama i mediteranskim začinima je savršena kombinacija ukusa i boja!
Sastojci:
- 200 gr feta sira (veći komadi za pečenje) ili halumi sira
- 2 srednja paradajza (isečena na kolutove)
- 1 crvena paprika (isečena)
- 1 žuta paprika (isečena)
- 1 crveni luk (isečen na trake)
- 2 čena belog luka (sitno iseckana)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica sušenog origana
- 1 kašičica sušenog timijana
- prstohvat soli i bibera (feta je već slana, pa malo smanjiti)
- šaka crnih maslina
- svež peršun za ukrašavanje
- (opciono) sok od limuna za prelivanje
Priprema:
Isecite paradajz, paprike i crni luk. Beli luk sitno iseckajte. Stavite sve u vatrostalnu posudu. Feta sir isecite na veće komade ili rezance (oko 1–1,5 cm). Poređajte ga na vrh povrća. Posipajte origanom, timijanom i biberom. Prelijte maslinovim uljem.
Zagrejte rernu na 200 °C. Pecite 15–20 minuta (feta će blago omekšati i dobiti zlatne ivice).
Posle pečenja dodajte crne masline i svež peršun. Po želji prelijte malo limunovog soka. Služite toplo uz svež baget, pirinač ili kao samostalno jelo.
Uživajte!
Pogledajte više