SLANA MIMOZA TORTA: Kraljica praznične trpeze
DANAS vam otkrivamo recept za slanu mimoza tortu, laganu, sočnu i idealnu za sve svečane prilike — od rođendana do porodičnih okupljanja.
FOTO: Novosti
Sastojci:
- 1 pakovanje rozen kora
- 700 gr kisele pavlake
- 250 gr majoneza
- 1,5 kašičica soli
- 3 kašike susama
- 5 jaja
- 6 kiselih krastavaca
- 4 šargarepe
- 4 krompira
- 300 gr pica šunke
- 100 gr kačkavalja
Priprema:
Umutiti kiselu pavlaku, majonez i pola kašičice soli. Ova mešavina služi kao fil za premazivanje kora. Krompir i šargarepu skuvati u slanoj vodi (oko jedne kašičice soli) pola sata od trenutka vrenja. Ohladiti i izrendati. Na poslužavnik staviti prvu ružen koru. Premazati je sa dve kašike fila, pa preko narendati dva krompira.Sledeću koru premazati tankim slojem fila sa donje strane i staviti preko prvog sloja da se lepo zalepi.Na novu koru staviti ponovo fil, pa narendati šargarepu. Posuti susamom. Zatim ide sloj pica šunke, pa opet kora, fil i kuvana jaja narendana na sitno. Naredni sloj mogu biti kiseli krastavci – oni daju svežinu i lep intenzivan ukus. Po želji se može ubaciti još jedan red šunke, pa nova kora i sloj krompira sa susamom. Na kraju staviti osmu, poslednju koru, preko koje se stavi posuđavnik sa teretom (npr. kesa brašna od 1 kg) kako bi se torta sabila i slojevi lepo povezali. Ostaviti da stoji pola sata, zatim premazati ostatkom fila i posuti rendanim kačkavaljem.
Uživajte!