SLATKO OD KRUŠKI ZA ZIMU: Slatki ukus detinjstva u tegli
Milena Tomasevic
27. 09. 2025. u 12:30
„Ove kruške u sirupu su ukus detinjstva. Savršene za kolače, deserte ili jednostavno za zimsko veče uz šolju čaja.
FOTO: Novosti
Sastojci:
- 2 kg zrelih krušaka
- 1 l vode
- 500 gr šećera
- 1 kašika limunovog soka
- nekoliko karanfilića
Priprema:
Priprema voća: Kruške oljuštiti, iseći na četvrtine i ukloniti koštice.
Sirup: U šerpi prokuvati vodu sa šećerom i limunovim sokom – dobićete bistar i mirisan sirup.
Punjenje tegli: U sterilisane tegle složiti kruške i dodati po 2–3 karanfilića.
Prelivanje: Kruške preliti vrućim sirupom do vrha i odmah zatvoriti poklopcima.
Pasterizacija: Tegle staviti u duboku šerpu s vodom (do ¾ visine tegli) i pasterizovati 20 minuta od trenutka ključanja.
Hlađenje: Izvaditi tegle, okrenuti ih naopačke, pokriti ćebetom i ostaviti da se potpuno ohlade.
Prijatno!
Pogledajte više