DOMAĆI HUMUS OD LEBLEBIJA: Recept za zdrav namaz
Milena Tomasevic
24. 09. 2025. u 21:00
Od nekoliko pristupačnih sastojaka možete dobiti kremast, hranljiv namaz koji je i do deset puta jeftiniji od kupovnog, a bogat je biljnim proteinima i savršen za posne dane ili laganu užinu.
FOTO: Novosti
Sastojci
- 200 gr suvih leblebija
- sok od ½ limuna
- 2–3 kašike tahinija (ili domaći od 100 g susama)
- 2–3 kašike maslinovog ulja
- 2–3 čena belog luka
- ½ kašičice mlevenog kumina (po želji)
- so – po ukusu
Za domaći tahini:
- 100 g susama – blago prepečenog na suvom tiganju
Priprema
Namočiti leblebije: Potopite ih u dosta vode preko noći da nabubre.
Kuvanje: Ujutru prosuti vodu, naliti svežu i kuvati dok zrna potpuno ne omekšaju (kožice će same spadati kada se protrljaju među prstima).
Priprema tahinija (ako ga pravite sami): Na suvom keramičkom tiganju prepecite susam do zlatnožute boje, pa ga sameljite u blenderu.
Blendiranje: Skuvane leblebije dobro ispasirajte, dodajte sok od limuna, so, tahini, maslinovo ulje, beli luk i kumin. Sve zajedno blendirajte do potpune kremaste teksture.
Serviranje: Pospite maslinovim uljem i po želji paprikom ili seckanim peršunom.
Prijatno!
Pogledajte više