ZA SAVRŠENO KREMAST RIŽOTO KOJI SE SLUŽI U RESTORANIMA: Profesionalni kuvari u pirinač dodaju 1 kašiku ovog sastojka
SAVRŠENO kremast rižoto nije slučajnost – iza njega stoji precizna tehnika, pažljivo birani sastojci i jedan mali, ali moćan trik koji koriste profesionalni kuvari.
Foto: Printskrin Youtube/ Vincenzo's Plate
Dok se mnogi kod kuće muče da dobiju onu svilenkastu teksturu kakva se služi u vrhunskim restoranima, majstori kuhinje imaju tajnu: kašika maslaca koja se dodaje na samom kraju kuvanja.
Ovaj jednostavan korak poznat je u gastronomiji pod francuskim terminom mantecare, i podrazumeva energično mešanje hladnog maslaca u gotovo jelo, neposredno pre serviranja.
Maslac se tada polako topi, obavija svako zrno riže i stvara bogatu, sjajnu i kremastu strukturu.
Naravno, dobar rižoto ne zavisi samo od maslaca. Ključni su i vrsta riže (najčešće arborio ili carnaroli), stalno mešanje, kao i dodatak parmezana, ali upravo maslac na kraju čini završni korak koji sve zaokružuje.
Ovo je trik koji nikada ne preskaču ni najiskusniji italijanski kuvari, a rezultat je jelo koje istovremeno odiše elegancijom i toplinom – praznik za nepce.
Znači, sledeći put kada kuvate rižoto, ne zaboravite – jedna kašika hladnog maslaca može napraviti razliku između prosečnog i savršenog tanjira.
Probajte! 👌
(Stil)