TRI NAJLEPŠA RECEPTA ZA SLASNE DOMAĆE KNEDLE: Jedne su neprolazni klasik, a druge – neobično kremasto zadovoljstvo

Новости онлине 26. 04. 2025. u 14:30

Ovi slasni zalogaji neodoljivo mirišu na detinjstvo i bakinu kuhinju, a prave se od jednostavnih sastojaka koje svako ima kod kuće. Njihova priprema može biti pravi užitak, a svaki zalogaj donosi savršen balans mekog testa i sočnog fila.

Foto: Jutjub/Printskrin/ Marina's kitchen

1. Klasične knedle sa šljivama
 

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 1 jaje
  • 200 g brašna
  • prstohvat soli
  • 12 šljiva
  • 4 kašike šećera
  • 50 g putera
  • 100 g prezli
  • cimet po želji

Priprema:

Skuvajte krompir u ljusci, oljuštite ga i izgnječite dok je još topao.
Dodajte jaje, so i brašno, pa umesite meko testo.
Podelite testo na loptice, u svaku stavite po jednu šljivu i malo šećera, pa oblikujte knedle.
Kuvajte knedle u ključaloj vodi dok ne isplivaju na površinu, oko 5 minuta.
Na puteru propržite prezle i uvaljajte knedle. Pospite šećerom i cimetom po želji.

2. Čokoladne knedle
 

Sastojci:

250 g svežeg sira 1 jaje
150 g brašna
1 kašika šećera
prstohvat soli
100 g čokolade (iseckane na kockice)
50 g putera
100 g mlevenog keksa

Priprema:

Pomešajte sir, jaje, šećer i so, pa dodajte brašno i umesite testo.
Oblikujte loptice, u sredinu svake stavite kockicu čokolade.
Kuvajte knedle u ključaloj vodi dok ne isplivaju.
Na puteru propržite mleveni keks, pa uvaljajte knedle i pospite šećerom.

Foto: Shutterstock

3. Knedle sa krem sirom i limunom
 

Sastojci:

250 g krem sira
1 jaje
100 g brašna
1 kašika šećera
korica jednog limuna 50 g putera
100 g mlevenih badema
prah šećer za posipanje

Priprema:

U činiji sjedinite krem sir, jaje, brašno, šećer i koricu limuna.
Ostavite smesu da odstoji 15 minuta, pa oblikujte male loptice.
Kuvajte knedle u ključaloj vodi dok ne isplivaju.
Na puteru propržite mlevene bademe i uvaljajte knedle, pa pospite prah šećerom.

Foto: Shutterstock

(glossy)

Pogledajte više