PROBAJTE ČATNI: Indijski namaz od crvenog luka, očaraće vas raznolikim ukusima i prekrasnom bojom
Jovana Vasić
16. 03. 2025. u 11:30
Čatni je namaz od voća ili povrća s gomilom začina koji se vezuje uz indijsku kulinarsku tradiciju. Ovaj s crvenim lukom odličan je sa sirevima ili krekerima, u sendviču, burgeru ili uz pečeno meso.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 1,5 kg ljubičastog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 ljuta paprika
- 2 lovorova lista
- 200 g smeđeg šećera
- 200 ml balzamko sirćeta
- 200 ml vinskog sirćeta
Priprema:
Crveni luk oljuštite i isecite na tanke polumesece. Isecite ljutu papričicu po dužini, uklonite joj semenke i iseckajte je. Dodajte maslinovo ulje u veći lonac i sačekajte da se zagreje. Dodajte seckanu čili papričicu i kratko propržite, dodajte luk i pržite dok ne omekša. Dodajte lovorov list, šećer, balzamiko i vinsko sirće i dobro promešajte. Smanjite vatru i kuvajte dva sata, povremeno mešajući. Kada čatni postane gust i sjajan, uklonite lovorov list i kašikom ga prebacite u sterilisane tegle. Čuvajte na tamnom mestu do šest meseci. Kada ga otvorite, držite ga u frižideru.
(trpeza)
Pogledajte više