RECEPT ZA HUMUS SA PEČENIM PAPRIKAMA: Ideja za nešto posno i slasno
Očekuje vas blagoslatki, malo dimljeni, slani kremasti namaz. Ovaj recept je idealan da ga poslužite sa salatom od svežeg paradajza.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 300 g pečene crvene paprike, dobro oceđene
- 450 g oceđenog humusa, i malo rezervne tečnosti
- 2 kašike tahinija
- 2 kašike maslinovog ulja
- ½ limunovog soka
- 2 čena belog luka, zgnječen
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice kima
- ½ kašičice mlevenog korijandera
Priprema:
Za humus su vam potrebne potpuno kuvane leblebije. Možete da koristite one koje su već skuvane i konzervisane, a možete i sami da ih pripremite. Ako želite da namaz bude kremastiji, obavezno ih prekuvajte, a možete i da oljuštite svako zrno, ako vam se baš ne žuri. Obavezno ostavite sa strane i malo vode iz konzerve ili vode u kojoj su leblebije kuvane. Tahini je pasta od semena susama koju možete da kupite gotovu ili takođe sami da napravite tako veoma kratko prepeći susam i dobro ga izblendirati dok ne dobijete kremastu masu.
Pravljenje originalnog humusa je veoma jednostavno. Ocedite leblebije kroz cediljku, ostavite deo tečnosti sa strane i pomešajte sve sastojke u procesoru za hranu. Blendirajte sve oko jedan minut dok namaz ne postane dovoljno gladak, prema vašem ukusu. Kremastost postižete povremenim dodavanjem tečnosti od leblebija.
Potom u mašinu dodajte očišćenje pečene paprike i sve miksajte dok ne dobijete kompaktnu masu. Ovako spremljeni humus uvek možete da dosolite i dodate maslinovo ulje, nećete ga pokvariti.
Vaš namaz je spreman. Servirajte ga uz prepečen hleb i salatu od paradajza i zeleniš, bacite prstohvat slatke suve mlevene paprike kao dekoraciju i nećete pogrešiti.
(ona)