TOPLA ČOKOLADA: Najbolji recept za omiljeni napitak
Jovana Vasić
04. 03. 2025. u 14:00
Topla čokolada je jedan od omiljenih napitaka tokom hladnijeg perioda godine. Ukusna i topla, čokolada spremljena na ovaj način ne samo da nas greje i krepi, već nam i popravlja raspoloženje budući da čokolada sadrži serotonin - hormon sreće.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 5 kašičica kakao praha
- 4 kašičice gustina
- 4 kašičice šećer
- 500 ml mleka
- 120 gr crne čokolade
- 2 kašike šlaga (opciono)
Priprema:
U šerpici ili velikoj džezvi izmešajte „na suvo“ kakao prah, gustin i šećer. Ugrejte mleko i sipajte ga u džezvu, polako mešajući. Zagrevajte ovu mešavinu na tihoj vatri, mešajući da se ne stvore grudvice. Pre nego što do kraja provri, smanjite vatru do minimuma i ubacite izlomljenu crnu čokolada (najbolje 70% odsto kakaa).
Mutite na vatri dok mešavina ne postane kremasta i gusta. Ako želite slađu toplu čokoladu, dodajte sada još malo šećera. Podelite u dve šolje i, po želji, ukrasite umućenim šlagom i pospite čokoladnim mrvicama.
(krstarica)
Pogledajte više