UŠEĆERENE JABUKE: Slatkiš koji vraća u detinjstvo

Novosti online

21. 04. 2024. u 17:00

“Obučene” u sjajno, crveno, šećerno odelo, na drvenom štapiću prosto mame da se zagrizu. Za mnoge koji pamte ušećerene jabuke su slatkiš i simbol detinjstva, koji vraća u bezbrižna vremena.

Foto: Shutterstock

Potrebni sastojci:

  • 7 jabuka
  • 550 g šećera
  • 180 ml vode
  • 80 g glukoznog/bombonskog sirupa
  • štapići

Priprema:

Jabuke dobro operite, pogotovu ako su voskirane. Skinite peteljke i ubrusom obrišite. Na mesto peteljki zabodite drveni štapić.

U sud sipajte šećer, vodu i glukozni/bombonski sirup. Promešajte i stavite da se kuva. Neka umereno vri oko 15-18 minuta i za to vreme nemojte da mešate. Šećer treba blago da požuti. Sklonite sa vatre, dodajte prehrambenu crvenu boju i promešajte. Uronite jabuke držeći za štapić, a onda prebacite na papir za pečenje i ostavite par minuta da se ohlade. Kada se smesa prohladi i stegne (a brzo se steže), ponovo stavite par sekundi na vatru da biste mogli sledeće jabuke da ušećerite.

Koristite što sitnije jabuke. Možete koristiti i zelene, čak je lepši kontrast s njima.
Umesto sirupa možete koristiti med ali je svakako preporuka da to bude ovaj bombonski sirup.

(Still)

Pogledajte više