DODAJTE PRILOG PO ŽELJI I UŽIVAJTE U RAPSODIJI UKUSA: Cepkani svinjski vrat

Novosti online

12. 03. 2024. u 11:00

CEPKANI svinjski vrat, pa još obložen sosom, prosto prste da poližete.

Foto Shutterstock

Sastojci:

* 1,5 kg svinjskog vrata
* 1 glavica crnog luka, sitno seckana
* 4 čena belog luka, sitno seckana
* 2 šargarepe, oljuštene i naseckane na kolutove
* 1 lovorov list
* 1 kašičica suvog začina
* so i biber po ukusu
* 2 šolje pilećeg bujona
* 2 kašike maslinovog ulja
* 1 kašika brašna
* 1/4 šolje soja sosa
* 1/4 šolje meda

Priprema:

U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte crni i beli luk, te dinstajte dok ne postanu staklasti.

Dodajte svinjski vrat u šerpu i pecite sa svih strana dok ne dobije lepu zlatnosmeđu boju. Posolite, pobiberite, dodajte suvi začin i lovorov list, pa sipajte pileći bujon.

Smanjite vatru, pokrijte i kuvajte na laganoj vatri oko 2-3 sata ili dok meso ne postane mekano i lako se cepa viljuškom.

Izvadite meso iz tečnosti od pečenja i ostavite da odstoji dok pripremate sos.

U posebnom loncu otopite maslac, dodajte brašno i pržite ga dok ne postane svetlosmeđe boje. Postepeno dodajte tečnost od pečenja u lonac s brašnom, mešajući kako biste izbegli stvaranje grudvica.

Neka sos provri, pa dodajte soja sos i med, pa kuvajte još nekoliko minuta dok se sos ne zgusne.

Cepkani svinjski vrat vratite u šerpu s pripremljenim sosom i promešajte da se meso obloži sosom.

(Trpeza)

Pogledajte više