U PALENTU DODAJTE POSEBAN SASTOJAK: Biće savršeno kremasta i ukusna

V.N. 14. 12. 2025. u 12:00

PALENTA, tradicionalno i jednostavno jelo, može postati prava gurmanska poslastica uz jedan tajni sastojak koji joj daje poseban ukus i miris.

Foto Shutterstock

Proja je možda najpoznatije jelo od kukuruznog brašna, ali palenta zauzima visoko mesto na listi omiljenih brzih doručaka. Njena jednostavna priprema i bogat ukus čine je nezaobilaznom u mnogim domaćinstvima.

Tajna je u sastojcima

Osnovna palenta je sama po sebi ukusna, ali uz dodatak samo nekoliko sastojaka može postati pravi delikates. Ovaj recept uključuje proprženu i sitno sečenu slaninu koja daje poseban miris i ukus, uz dodatak mrvljeniog sira koji je kao sastojak čini još ukusnijom.

Sastojci:

– 500 g palente
– 100 g sitno seckane slanine
– 1,5 l vode
– 1 kašika masti
– 150 g sira
– 1/2 kašičice soli
– ulje po potrebi

Priprema:

Sipajte vrlo malo ulja na dno šerpe, pa kad se ugreje, na njemu propržite sitno seckanu slaninu. Potom je izvadite i stavite na papirni ubrus, koji treba da upije višak masnoće.
Zatim nalijte vodu u šerpu, pa dodajte mast i so i zagrejte do ključanja. Nakon toga sklonite s vatre i smanjite temperaturu na tihu do srednju (nikako najvišu).
Sipajte palentu malo po malo, uz mešanje, pa vratite na šporet i neprestano mešajte sve dok se ne zgusne.

Potom umešajte prženu slaninu i mrvljeni tvrdi sir, sve dobro promešajte, pa sipajte u činije ili tanjire u kojima ćete servirati palentu. Možete ukrasiti listićima slanine po želji.

Prijatno i javite nam kako vam se svideo recept za ovaj super doručak!

(Espreso)

Pogledajte više