TOPI SE U USTIMA! Letnja pita sa breskvama
KOMBINACIJA slatkoće, voćne svežine i lagane teksture čini je savršenim kolačem za tople dane.
Foto: Printskrin Youtube/What's that smell in the kitchen?
Pita od breskvi je osvežavajući i elegantan letnji dezert - hrskava podloga, sočan voćni sloj i lagana, penasta korica od belanaca.
Sastojci:
Sastojci za testo:
* Brašno 200 g
* Puter 100 g
* Šećer 50 g
* Žumance 1
* Hladna voda 1-2 kašike
Sastojci za fil:
* Breskve 500 g
* Gustin 1 kašika
* Sok od limuna pola limuna
Za šaum (meringu):
* Belanca 3 komada Foto: Printskrin Youtube/ Preppy Kitchen
* Šećer 150 g
* So prstohvat
* Limunov sok par kapi
Priprema:
Pomešajte brašno, puter i šećer, pa dodajte žumance i vodu. Umesite glatko testo, zamotajte ga u foliju i ostavite u frižideru 30 minuta. Razvucite testo i stavite u pleh (prečnik oko 24 cm), izbockajte viljuškom i pecite 10 minuta na 180°C.
Pomešajte breskve sa šećerom, gustinom i limunovim sokom. Rasporedite ih preko delimično pečene kore i vratite u rernu još 20 minuta.
Umutite belanca sa prstohvatom soli. Postepeno dodajte šećer i limun dok se ne dobije sjajan i čvrst šaum. Izvadite pitu, premažite je šaumom i pecite još 10 minuta na 160-170°C, dok blago ne porumeni.
Prijatno!
(Super recepti/Žena)