UKUS TRADICIJE: Uz ovaj recept dobićete savršen domaći hleb
U vreme kada se sve više ceni prirodna i domaća hrana, priprema hleba u sopstvenoj kuhinji ponovo dobija na značaju. Ovaj recept donosi proveren način pripreme tradicionalnog domaćeg hleba, uz jednostavne sastojke i pouzdan rezultat.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
• 670 g mekog brašna (tip 400)
• 550 ml tople vode
• 1 kesica suvog kvasca (10 g)
• 1 kašičica šećera
• 2 kašičice soli
Priprema:
1. U 200 ml tople vode dodajte kašičicu brašna, šećer i suvi kvasac. Promešajte i ostavite da se aktivira.
2. U činiji pomešajte prosejano brašno i so. Dodajte preostalu vodu i aktivirani kvasac. Mešajte varjačom oko 5 minuta dok smesa ne postane ujednačena i lepljiva.
3. Pokrijte činiju i ostavite testo na toplom mestu da naraste oko sat vremena.
4. Zagrejte rernu na 230°C sa posudom za pečenje i poklopcem unutra.
5. Na pobrašnjenom pek papiru izlijte testo i pažljivo ga prebacite u vrelu posudu. Poklopite i pecite 30 minuta na 230 C poklopljeno.
6. Uklonite poklopac i pecite još 5-10 minuta dok hleb ne dobije zlatnu boju.
Prijatno ❤️