PUŽIĆI SA MAKOM: Mirisno pecivo mekano kao duša, koje super ide uz kafu
Sočni i slatki, nestaće sa stola odmah.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 250 ml mleka
- 1 kockica kvasca
- 3 kašike šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 prstohvat soli
- 4 kašike ulja
- 1 jaje
- oko 500 g brašna
- 1 limun - rendana korica
Za nadev:
- 250 g mlevenog maka
- 1 dl mleka
- 150 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 limun - rendana korica
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Razmrvljeni kvasac stavite u mlako mleko, pa dodajte šećer i promešajte, stavite jaje, ulje, vanilin šećer, so i rendanu limunovu koru. Dobro promešajte pa polako dodajte brašno i zamesite glatko testo. Podelite ga u dve jufke i pustite da udvostruči zapreminu. Za to vreme pravite nadev. Mleku dodajte šećer i vanilin šećer, zagrevajte uz mešanje dok se šećer ne istopi, a mleko ne bude toplo. Rendanu limunovu koru dodajte maku, pa prelijte mlekom i promešajte. Testo rastanjite na debljinu od 1 cm, pa premažite polovinom nadeva, urolajte i secite na debljinu 2 cm. Postupak ponovite i sa drugom jufkom i polovinom nadeva. Naređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite pužiće oko 15 do 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
(trpeza)