NAJLEPŠA USKRŠNJA POGAČA BEZ KVASCA: Sve sastojke već imate kod kuće i gotova je u tren oka
Uskrs je praznik radosti, okupljanja i bogate trpeze, a jedno od njegovih nezaobilaznih obeležja svakako je – mirisna i mekana pogača.
Foto: Shutterstock
Dok se tradicionalno prave sa kvascem i traže vreme za narastanje, postoji i brža varijanta bez kvasca, koja je savršena ako želite da impresionirate goste, a nemate mnogo vremena. Ova uskršnja pogača je nežna, mirisna i neverovatno ukusna, sa hrskavom spoljašnjom koricom i mekom sredinom.
Sastojci:
- 400 g brašna (po izboru – belo, speltino ili mešavina)
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 2 jaja
- 250 ml jogurta (može i kefir)
- 50 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 1 žumance + malo mleka za premaz
- susam, lan ili kim za posipanje (po želji)
Priprema:
U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer. U drugoj činiji umutite jaja, dodajte jogurt i ulje pa sjedinite.
Sipajte tečne sastojke u brašno i zamesite meko testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna da se ne lepi za ruke.
Oblikujte loptu i stavite je na papir za pečenje u okrugli pleh (prečnika oko 24 cm). Blago zarežite površinu u obliku krsta ili ukrasnog šara nožem.
Premažite pogaču mešavinom žumanca i mleka, pa pospite semenkama po izboru. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne dobije lepu zlatnu boju.
(glossy)