DOMAĆI SELJAČKI HLEB: Po starom, proverenom receptu, biće mekan kao duša
Новости онлине
04. 04. 2025. u 07:00
Dodajte prilog po želji i uživajte.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 300 ml tople vode
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 7 g suvog kvasca (ili 20 g svežeg kvasca)
- 2 kašike maslinovog ulja (ili suncokretovog ulja)
Priprema:
Rernu zagrejte na 220 stepeni. Razmutite kvasac u toploj vodi sa šećerom, pa ostavite 10 minuta da se aktivira. Brašno i so stavite u veliku činiju, pa dodajte kvasac i ulje. Mesite sve dok ne dobijete glatko testo. Oblikujte u loptu pa pokrijte i ostavite sat vremena da nadođe. Nadošlo testo premesite na pobrašnjenoj radnoj površini u oblik pravougaonika. Prebacite u pleh obložen pek papirom. Pokrijte krpom i ostavite da narasta još 30 do 40 minuta. Pecite hleb 25 do 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Ostavite da se prohladi bar 20 minuta pre sečenja.
(trpeza)
Pogledajte više