POSNA PITA SA SPANAĆEM: Sočna i slasna, za savršeno jutro
Pitu možete servirati toplu ili hladnu, kao glavno jelo ili prilog. Idealna je za obroke tokom posta jer je hranljiva i ukusna.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- Kore za pitu 500 g
- Sveži spanać 500 g
- Crni luk 2 srednja
- Beli luk 3 čena
- Šargarepa 1 veća
- Tofu 300 g (po želji)
- So po ukusu
- Biber po ukusu
- Prašak za pecivo 1 kašičica
- Limunov sok 1 kašika
- Mineralna voda 3-4 kašike
- Biljno ulje 3-4 kašike
- Susam za posipanje
Priprema:
Operite i očistite svež spanać. Ako koristite smrznuti spanać, prethodno ga odmrznite i dobro ocedite višak vode. U velikoj posudi propržite crni luk na malo vode (ili ulja), dok ne postane providan, zatim dodajte beli luk i kratko propržite. Dodajte spanać i narendanu šargarepu (ako koristite) u posudu i kuvajte dok spanać ne uvene i sva tečnost ispari. To će trajati otprilike 5-7 minuta. Dodajte izmrvljen tofu (ako koristite), so, biber i limunov sok po ukusu. Dinstajte još 2-3 minuta, zatim sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
U činiji pomešajte mineralnu vodu i biljno ulje (ako koristite) sa praškom za pecivo. Ovim ćete prskati kore da ih omekšate i spojite.
Uzmite prvi list kore i stavite ga na radnu površinu. Lagano poprskajte mešavinom mineralne vode i ulja (ili vode). Stavite drugi list kore preko prvog. Ponovo poprskajte mešavinom. Na drugi list stavite deo fila od spanaća i ravnomerno ga rasporedite. Urolajte kore sa filom po dužini i stavite u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i fil.
Zagrejte rernu na 180°C. Premažite svaku rolnu sa malo više mešavine mineralne vode i ulja (ili samo vode) i pospite susamom (opciono). Pecite pitu u zagrejanoj rerni oko 30-40 minuta ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
(superrecepti)