TRADICIONALNA VRANJANSKA PITA: Samsa sa mileramom od gotovih kora

Jovana Vasić 15. 03. 2025. u 07:00

Prednost ove samse je što je možete napraviti veoma brzo, a po ukusu neće zaostajati za onom starinskom.

Foto: Printscreen Youtube - na Samirin način

Sastojci:

  • so
  • 500 g kora za pitu
  • 7 kašika brašna
  • 300 ml vode
  • 125 g masti (putera, margarina)
  • kesica suvog kvasca
  • 400 g milerama (ili pavlake)
  • veza mladog belog luka

Priprema:

U činiju sipajte 300 mililitara vode, dodajte brašno, malo soli, kesicu suvog kvasca i mast, odnosno rastopljen puter ili margarin, pa sve dobro sjedinite. Smesa bi trebalo da bude gustine kao za palačinke.

Uzmite jednu koru, premažite je ovom smesom, pa uvijte koru u rolnicu i spustite u podmazan pleh. Na isti način utrošite sve preostale kore i fil. Pecite samsu na 200 stepeni dok ne porumeni. Dok se samsa peče, pripremite preliv.

Pomešajte 400 grama milerama (ili pavlake) sa vezicom iseckanog mladog belog luka. Kad je samsa pečena, izvadite je iz rerne, prelijte mileramom i belim lukom, pa vratite u rernu još desetak minuta da se zapeče.

(ona)

Pogledajte više