RECEPT ZA NAJLEPŠU DOMAĆU POGAČU BEZ JAJA I KVASCA: Sprema se brzo i lako, a mirisom vraća u detinjstvo
Jovana Vasić
24. 02. 2025. u 07:00
Ova pogača pravi se bez kvasca i jaja, pa nema čekanja da testo nadođe, a rezultat je mekana unutrašnjost i hrskava korica koja će oduševiti svakoga. Priprema je brza i laka, idealna za trenutke kada vam treba ukusan hleb bez puno truda.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 700 g brašna
- 400 ml vode
- 200 ml jogurta
- 1 kašika praška za pecivo
- prstohvat soli
- biljno ili maslinovo ulje
Priprema:
U jednu posudu sipajte brašno i prašak za pecivo, pa kada ih umešate dodajte vodu, jogurt i prstohvat soli, pa sve zajedno mešajte dok ne dobijete homogenu testastu masu.
Tepsiju ili pleh u kom ćete peći pogaču premažite uljem (možete koristiti i mast).
Nije potrebno čekati da testo nadođe niti ga dodatno mesiti na brašnu, već samo napravite rukama oblik pogače i stavite na nauljen pleh.
Ubacite u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni, te ostavite da se peče uz blagovremeno proveravanje. Kada pogača porumeni, a na čačkalici prilikom provere ubodom u sredinu ne ostane ništa, to je znak da je gotova.
Po želji, odozgo je možete premazati puterom dok je vruća. Prijatno!
(glossy)
Pogledajte više