PORTOKALOPITA: Tradicionalna grčka pita od pomorandže

Novosti online

13. 03. 2024. u 19:00

Pita od pomorandže ili Portokalopita je poslastica koju često možete pronaći u grčkim poslastičarnicama. Priprema je veoma jednostavna i brza, a pita se verujte topi u ustima.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500gr. kore za pitu
  • 5 jaja
  • 200g. šećera
  • 2 vanil šećera
  • 2 veće pomorandže ili 3 srednje veličine
  • kora i sok od pomorandži
  • 1 prašak za pecivo
  • 400g. kiselog mleka ili gušći jogurt 200ml.
  • ulje

PRELIV:

200g. šećera 250ml. soka od isceđenih pomorandži
200ml. vode
1 štapić cimeta

Pustite da preliv samo proključa.

Priprema:

Iscepkajte kore za pitu na sitne delove i ostavite ih da se suše. Zatim pomešajte jaja i šećer, mešajte ih mikserom i nakon što dobijete lepu penastu mešavinu dodajte sok od pomorandže i rendanu koru, ulje, jogurt,vanil šećer. Nastavite da mešate mikserom sve dok smesa ne bude ujednačena, a potom dodajte prašak za pecivo.Sipajte ovaj fil u doboku činiju, a potom postepeno dodajte šakama cepanu koru za pitu i dobro promešajte.Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 min. Ohlađenu izrezati na parčiće i preliti hladnim prelivom. Preko možete dodati šlag krem ili pri služenju jednu kuglu sladoleda. Prijatno!

BONUS VIDEO -  DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

(Still)

Pogledajte više