TURSKA PISMO PITA: Mekano i vazdušasto testo puno ukusnog fila, topi se u ustima

Novosti online 05. 09. 2023. u 22:00

Ova divna pita treba da se nađe u vašem kuvaru - obavezno.

Foto: Jutjub/Printskrin/ Kuhinja Valentina Mašković

Sastojci:

  • 400ml vode
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 1 jaje
  • 30 gr kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 900 gr brašna + 250 gr za posipanje.

Fil:

  • 2 veze blitve
  • 400 gr sira
  • 2 jaja
 

Za premazivanje:

  • 200 gr. putera ili margarina
  • 150 ml ulja

Za posipanje:

Premazati umućenim jajetom i posipati susamom.

 

Priprema: U vodi razmutite kvasac sa malo šećera i malo soli. Dodajte jaje, ulje i brašno. Premesite testo. Kidajte manje jufkice od testa. Prvo jedu jufkicu razvucite, premažite je puterom, pa preko nje stavite drugu. Tako uradite sa ostatkom testa. Nakon par minuta, ovu prvu jufkicu razvaljajte, filujte je sa sirom i blitvom, pa složite u pismo i ostavite u pleh. Premažite sa jajetom i susamom.

Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa pa smanjiti na 180 Celzijusa i peći narednih 30 minuta.

Pogledajte više