KOLAČI SA NAJSLAĐIM IMENOM NA SVETU: Medenjaci, baš kao što su ga pravile i naše bake
Tradicionalni kolačići koje svi vole, a imaju i debelog razgloga za to.
Foto Shutterstock
Potrebno je:
za testo:
- 4 jajeta
- 250 g šećera
- 6 kašika meda
- 600 g brašna
- 2 kašičice sode
- kašicica cimeta
Za glazuru:
- belance
- 150 g prah šećera
- kašika soka od limuna
- 2 kašike vode
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom, medom i cimetom, pa zamesite testo dodajući sodu i brašno. Ostavite da odstoji u frižideru dva sata. Navlažite ruke, pa vadite komadiće testa i formirajte ih u kuglice veličine veće masline. Ređajte ih u podmazan pleh, malo razmaknute jedne od drugih, jer će narasti prilikom pečenja. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 12-15 minuta, odnosno dok ne porumene. Medenjaci će biti veoma mekani, ali tako bi i trebalo da bude, jer će se malo stvrdnuti kada se ohlade. Glazuru pripremite na sledeći način: umutite belance sa prah šećerom, dodajte limunov sok i vodu, mešajte mikserom sve dok smesa ne postane potpuno homogena. Umačite medenjake u glazuru, pa ih ostavite da se osuše. Možete ih osušiti i u rerni – jedan sat, na temperaturi od 80-100 stepeni.