KLASIČNE KROFNE: Stari i najjednostavniji recept
Jovana Vasić
23. 02. 2025. u 16:00
Kad se prohlade, napunite ih omiljenim pekmezom ili samo pospite šećerom u prahu.
Foto: Jutjub/Printskrin/Šta za ručak?
Sastojci:
- 1 kg mekog brašna
- 150 g maslaca
- 4 jajeta
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 1 dl ulja
- 3 dl mlakog mleka
- 1 svež kvasac (40 g)
- 5 kašičica ruma ili rakije
Priprema:
1. U toplom mleku otopite maslac, pa dodajte kvasac i ostavite da nadođe. U drugoj posudi mikserom dobro umutite jaja, dodajte šećer i polovinu brašna i, postepeno mešajući, dolivajte mleko i mleko s kvascem. Na kraju dodajte rum (rakiju) i umesite testo dodajući ostatak brašna. Testo ne sme biti previše mekano niti pretvrdo.
2. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi i čašom umočenom u brašno vadite krugove, pa ih pokrijte krpom i pustite da odstoje na toplom mestu najmanje pola sata.
3. U dubokoj posudi zagrejte ulje i pecite krofne. Kad se prohlade, napunite ih omiljenim pekmezom, kremom ili ih samo pospite šećerom u prahu.
(still)
Pogledajte više