OBIČAJ SA KOSOVA I METOHIJE: Barenica sa suvim mesom za srpsku Novu godinu (FOTO)

J. S. 13. 01. 2023. u 13:38

Barenica sa suvim mesom je tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije. Iako je recept vrlo jednostavan, svaka domaćica ima nešto od svoje mame ili bake što njenu barenicu koja se tradicionalno doručkuje prvog dana srpske Nove godine čini posebnom.

Foto: Vesna Lazić

Domaćica iz ovog kraja Vesna Lazić, iako više ne živi na Kosovu i Metohiji, kaže da ne odustaje od ove tradicije i da vrlo često 14. januara barenica bude umesto doručka ručak jer tada se porodica okupi za trpezom.

Foto: Vesna Lazić

Tekst potpisa

U nekim domaćinstvima stavlja se i po jedan novčić za svu decu u porodici, dok u drugim važi verovanje da je dovoljan jedan i da će ko ga nađe imati sreću naredne godine.

Jedan od recepata za kosovsku barenicu kaže da je potrebno da se u posudu stavi 2 decilitra tople vode, izdrobi kocka kvasca, doda kašičica šećera i dve kašike brašna, te se stavi na toplo mesto da testo nadođe.

Kad kvasac nadođe dodaju se 2 jajeta, 2 kašike ulja i jedna kašičica soli, brašno dodavati postepeno, mešati varjačom. Pleh premazati uljem, sipati smesu i ostaviti da ostoji 10 minuta. Nakon toga peći 30 minuta na 250 stepeni.

Pri kraju dodati suvo meso i ostaviti još nekih pet minuta u vrućoj rerni. Kada se barenica izvadi iz rerne viljuškom se izdrobi na sitne delove i služi topla.

  

Pogledajte više