AMERIČKI MEDIJI: Vašington uvodi sankcije protiv četiri broda koji grade "Severni tok 2"

Novosti onlajn

19. 05. 2021. u 07:35

VAŠINGTONSKA administracija smatra da sankcije protiv kompanija-vlasnika brodova koji učestvuju u projektu "Severni tok 2" mogu blokirati završetak gasovoda, piše "Politiko", pozivajući se na neimenovane izvore.

Polaganje cevi za gasovod u nemačkim vodama / Foto EPA

Američke vlasti smatraju da, bez obzira na to što je "Severni tok 2" skoro završen (95 odsto), sankcije protiv kompanija čiji brodovi učestvuju u projektu još uvek mogu da ga zaustave.

Izvori lista su potvrdili informacije portala "Aksios", da administracija SAD ne namerava da uvodi restrikcije protiv kompanije "Nord Stream 2 AG" - operatera "Severnog toka 2" i njegovog izvršnog direktora Matiasa Varinga. Pri tom, list podvlači da se Stejt department zalaže za uvođenje sankcija protiv četiri ruska broda i četiri kompanije, povezane s njima, a čija imena "Politiko" ne navodi. Ova inicijativa će se naći u izveštaju koji bi Stejt department trebao danas da pošalje Kongresu.  

Ova odluka je već izazvala kritike mnogih članova Kongresa koji se zalažu za oštrije mere protiv kompanija koje učestvuju u izgradnji gasovoda.

(Sputnjik)

Pogledajte više