ŠTA AMERIKANCI PLANIRAJU ZA RUSIJU I BELORUSIJU: Tvorci “obojenih revolucija” savetovali “opozicionare” kako da promene režim

Novosti online

18. 05. 2021. u 18:57

VLADIMIR Kuznjecov i Aleksej Stoljarov, poznati kao ruski prankeri Vovan i Leksus, stupili su u kontakt sa rukovodstvom američkog Nacionalnog fonda za podršku demokratije (NED) i razgovarali sa njima u ime beloruskih opozicionara: Svetlane Tihanovske i članova njenog štaba.

Foto: EPA

Tema razgovora je bio rad NED-a u Rusiji i Belorusiji.

Predsednik fonda Karl Geršam naglasio je da, iako je organizacija proglašena nepoželjnom u Rusiji, ona "podržava mnogo grupa i mnogo aktivnih programa u celoj zemlji”, između ostalog, u kontaktu su sa saborcem Alekseja Navaljnog, Leonidom Volkovim.

-Oni su sada usredsređeni na izbore za Dumu u septembru. Oni imaju svoju strategiju... Zato je sada važan dijalog između vašeg i ruskog pokreta kako bi nastavili dalju borbu, kombinujući proteste i pripreme za izbore za Državnu dumu i lokalne izbore, rekao je Geršan.

Još jedna učesnica razgovora – potpredsednica za politička pitanja i strategiju NED-a Barbara Hejg dodala da fond ima velike programe u Rusiji, dok su njegovi predstavnici "pustili korenje, čak u provincijama, oblastima izvan Moskve".

Ona je posebno naglasila podršku novinarima koji se bave istraživanjima korupcije među ruskim činovnicima.

Geršman je rekao da NED finansira dva instituta: Nacionalni demokratski institut za međunarodna pitanja i Međunarodni republikanski institut. Oba aktivno rade u Belorusiji i povezani su sa Tihanovskom i njenim timom. Osim toga, NED, prema rečima predsednika, sarađuje sa izvesnim biznis-institutom, povezanim sa Privrednom komorom SAD i Centrom za međunarodno privatno preduzetništvo.

-Finansiramo ih kako bi radili u privatnom sektoru Belorusije, kako bi uspostavili saradnju, kao protivteža Lukašenka u obnovi ekonomije zemlje, naglasio je Geršman.

-Podržavamo ljude koji beže iz zemlje. Podržavamo njihov privremeni boravak u drugim državama i sve njihove potrebe. Radimo u celoj državi, na istoku zemlje, u Vitebsku, u Gomelju i drugim delovima zemlje, podržavamo civilni sektor, finansiramo kolektive. Radimo i u zapadnom delu zemlje – na slobodnim medijima u Grodnu, gde podržavamo građansko novinarstvo. Dugo vremena podržavamo beloruski jezik, istorijske i kulturne organizacije koje su promovisale nacionalni identitet Belorusije", nabroja je Geršman.

"TIHANOVSKA" TRAŽILA MARKIRANU ODEĆU

Tokom razgovora predstavnici organizacije su uverili opozicione lidere u podršku, ali su naveli da moraju da znaju koje su njihove glavne potrebe. Tada je "Tihanovska" navela da joj je potrebna odeća.

-Želela bih da podsetim da mi je ministar inostranih poslova Švedske rekao da izgledam veoma siromašno. Moja odeća i obuća su siromašne. Zato mi je potreban novac kako bih normalno izgledala. Treba mi novac za Guči, jer su mi rekli da je to u trendu u SAD ili Luj Viton. Izgledam užasno, treba mi novac, požalila se bivši kandidat za predsednika Belorusije u licu prankera. Predstavnici fonda su predložili da će o toj temi razgovarati sledeći put.

rs.sputniknews.com

Pogledajte više